till startsidan

   Hem     Böcker     Teman     Blogg     Arbetsbok     Författaren     Förlaget     Butik     Deutsch     English    


          Författaren

Lasse Rabenius
Hur började det? Jag skrev forskningsrapporter på engelska. Faktainriktade och till viss del efter mall. Men ibland plockar man fram sina slitna ungdomsböcker, som t. ex. Blytons Fem-böcker. Vad var det egentligen som gjorde ett så starkt intryck? Jag läste en biografi om Enid Blyton (av Barbra Stoney); ett märkligt författarfenomen. En dotter hade också skrivit om henne; en förfärande psykologisk biografi. Vad kunde man se av detta i hennes böcker ?

Jag fann i hennes texter blänk av en konflikt mellan unga och vuxna, men i hennes författarskap sjönk problemen alltersom undan och försvann slutligen i gruset.
      Detta inspirerade mig till en kärleksfull uppgörelse, präglad av min första läsning en gång i tiden, parerad med detta vuxna perspektiv. Till saken hör att jag tyckte att dessa argument borde framföras genom att praktiseras. I ett första försök höll jag mig nära engelsk miljö: DEN FÖRLORADE ÖN.
      Men jag prövade också att placera det hela i svensk skärgård - jag for till Utö. Och när jag väl tagit detta steg tog platsen och människorna mig i besittning och förde mig till krigsarkivet och en dramatisk förlisning år 1660 av skeppet Resande Man. Resultatet är äventyret SKÄRENS HEMLIGHET.
Boken: Den förlorade ön

Boksviten Skärens hemlighet

Teatern; min far tog hem en modellteater från Danmark - en avbildning av Det Konglige i Köpenhamn. Han byggde den med material och anvisningar från Prior. När jag var liten skar vi ut rollfigurer som Hans och Greta. Nu står teatern i mitt abetsrum, redo att iscensättas.
      Jag har alltid tyckt om att se pjäser, att med scenmiljön förflyttas till en annan plats och tid, att fångas av det levande ögonblicket hos skådespelarna, att rysa i de dramatiska vändningarna hos skickliga dramatiker. Att få min uppfattning om människor och ting rubbad.

Teaterns magi
Figurer av bl.a tecknaren Eric Palmquist

Teaterns magi
P.O Enquists Tribadernas natt på Stockholms StadsteaterFöljande ämnen har jag fördjupat mig i och kan berätta om ..
  SKÄRENS HEMLIGHET - vraket Resande Man

  ENID BLYTONS FÖRLISNING

  FIKTION OCH VERKLIGHET

  DEN SVENSKA MEDALJENS FRAM- OCH BAKSIDA

  DRAMATIK


       lasse@rabenius.eu         lucifer.forlag@rabenius.eu         Fridhemsgatan 29, A 3tr    112 40 Stockholm    Sweden