Bygg en modelljärnväg i datorn    Hem     Beskrivning     Tåg     Banor     Skensystem     Skalor     Spårläggning     BanAnalys     Nedladdning     Om    

        OM TågSpår
        (c) Lasse Rabenius, 2006-2019...


Jag började utveckla en simulator för modell-järnvägar omkring 2006. Det handlade om en nedpackad Märklin-anläggning från 50-talet som jag ville överlåta på mina brorsbarn. Men jag tyckte den behövde kompletteras för att bli lite roligare. Med programmet som jag kallade TågSpår kunde jag testa mig fram. Och blev väldigt förtjust i den bana som finns avfotad först på hemsidan.

Senare stötte jag på ett järnbane-projekt från 1899. I den tidens anda ville ingenjören Carl Nissen bygga en bad- och kurort innanför Landsort, som skulle ha en förbindelse med storstaden. Det fanns ett förföriskt prospekt med banan utritad i terrängen. Det var 'bara' för mig att mot en kartbild dra linjen. Nissen gick i konkurs men jag kör turister till badorten Örn i min dator. Jag skrev en berättelse om det också, men det är en annan historia.

Jag har alltså utvecklat programmet under flera år. Åren 2009-10 testade jag möjligheten att köra uppdrag mot en tidtabell. Det ökar spännings-momentetet och realismen. Åren 2011-12 la jag till ett skenarkiv från Märklin, Fleischmann, Trix... och som kan fyllas på med skensystem från olika tillverkare av modelljärnvägar. Tiden fram till 2015-6 har jag skalat upp programmet till att täcka en simulering av malmbanan Kiruna - Narvik. Samtidigt har jag lagt till en specificering av lok (vikt, effekt, dragkraft) och vagnslaster (lastning-lossning); det medger hög grad av realism . 2018 tillkom höghastighetsbanor och -tåg i än större geografi: Stockholm-Göteborg-Malmö.

Så TågSpår uppdateras hela tiden. Du kan hämta nya versioner under Nedladdning.

TågSpår har konstruerats i två delar: en KÖRdel och en BYGGdel. För att bygga egna banor behöver du en BYGG-kod. Ladda ner programmet, registrera där ditt namn för att bli användare.
Skicka din användarkod till:    lasse@rabenius.eu
Då skickar jag dig din BYGGkod i retur.


Ge mig gärna synpunkter.
Och ett bidrag om du kan.

Carl Nissens skiss från 1899 över järnbana till kurorten Örn,

TågSpår Lasse Rabenius

Support och frågor.. lasse@rabenius.eu
Kom gärna med synpunkter som hjälper mig att rätta till fel och utveckla programmet.