till startsidan

      Hem     Böcker     Teman     Blogg     Författaren     Förlaget     Butik     Deutsch     English    


Skärens hemlighet
en bokserie i fyra delar

Resande Man Historien om Resande Man är mycket intressant. När man väl hittat fartyget kan man göra en äventyrsroman om henne.
      Anders Franzén
  Jakten på det förlista kronoskeppet Resande Man utgör den röda tråden i fyra böcker. Det spår vraket avsatt i tiden följs och korsas av olika människor. Ur detta utvecklas dramatiska möten, konflikter och förvecklingar.

  Boksviten formar :

   * en regelrätt äventyrshistoria,
   * en dokumenterad historia om undergången för en äldre tids livsordning,
   * en utvecklingsroman,
   * en historia i maskinålderns gryning.

  Det är en rik och livfull bild av 1890-talets Sverige som tecknas. Man frestas påstå att bokserien Skärens Hemlighet överträffar Dan Browns bästsäljare da Vinci-koden i fråga om historisk autenticitet och personteckning. Och utmanar den när det gäller gåtfullhet.


Presentation av
  Lasse Rabenius :
  Skärens Hemlighet 1 – 4

Detta är en svit om fyra böcker som kretsar kring en historisk förlisning; 1660 gick örlogsskeppet Resande Man till botten i en vinterstorm i Stockholms södra skärgård. Men exakt var? Denna hemlighet eggar fyra ungdomar att komma vraket på spåren. Deras äventyrliga sökande tilldrar sig på 1890-talet. Därmed får vi också följa epokens möte mellan en gammal skärgårds­kultur och den nya tid som per ångbåt anländer till öarna. Runt mänskorna snor sig moderniteten likt en boaorm.

Det börjar med skärgården som ett lekande äventyr. Men mitt i solglittret växer skuggor; ett oblitt öde som hotar den äldre skärgårds­befolkningen. Och för de unga gäller att söka ett liv bortom öarna, på fastlandet eller i staden, mot den fond som slås upp i och med Världs­utställningen 1897.

De fyra böckerna har teman som tilltalar såväl ungdomar som vuxna; äventyr och spänning ovanpå en historisk grund.
De historiska aspekterna stöds av ett rikhaltigt arkivmaterial (bl. a. Anders Franzéns). Böckerna kan läsas enskilt; det finns dock en viss poäng med att läsa dem i ordning.
Här en kort presentation av dem.

1. I den första boken, Den olycklige förlisningen av skieppet Resande Mannen, möts de fyra ungdomarna – ett möte mellan stad och land, mellan olika personligheter. De förenas dock i intresset för den gåtfulla förlisningen, förmedlat av ett Utöoriginal. Det blir till en deckarintrig med gamla skrönor, dokument och föremål som pusselbitar och ledtrådar. Upplösningen är förstås spännande.
2. I den andra boken , Grosshandlaren på Utö, fortsätter sökandet efter det förlista skeppet, men under hot av en vräkning. Grosshandlaren på Utö, öns legendariske ägare Lewin, drar nämligen åt tumskruvarna på sina underlydande för att få dem att ge plats för stadsborna. Öborna söker värna sig och sitt och finna utvägar att överleva. De fyra ungdomarna dras in i spelet och det hela kulminerar i en rättegång med tragiska och några komiska poänger. Autentiska protokoll från Häradsrätten i Sotholm finns med.

3. Den tredje boken, Herrhambra Gård, utspelar sig på en herrgård nära Landsort, vilken bär på hemligheter i rikt mått. När skärgårdsflickan Freddy tar tjänst på gården är det för att avslöja dem; men hon blir indragen i fler än hon anat. Hennes list och krafter ställs på prov, och frågan är om hon ska klara att bära sina egna hemligheter dessutom. Det är en skildring av en ung kvinnas utveckling under de förhållanden som rådde vid 1800-talets slut; och det under dramatiska omständigheter av att söka sanningen om Resande Mans förlisning.

4. Den fjärde boken s titel, Världsutställningen, syftar på den konst- och industrimässa som hölls i Stockholm 1897. Utställnings­området på Djurgården hyste hostande maskiner och svala elektriska hissar; här exponerades framtiden. Ett sjunket, sedan bärgat och utställt ång­fartyg, Södra Sverige, spelar en viktig roll; det exponerar tidens djärva ingenjörs-konst, det kastar ljus och skugga över vrakjakten; över huvudpersonernas ambitioner. De nu relativt vuxna ungdomarna tycks här finna de avgörande ledtrådarna till det enigmatiska 1600-talsvraket.

till startsidan