till startsidan
      O M D Ö M E N
läs om boken


om boken

SKÄRENS HEMLIGHET
Grosshandlaren på Utöur
Skärgården nr 21
20 maj 2004


Trovärdig skärgårdsskildring

... Grosshandlaren på Utö är berättelsen om den legendariske
E. W. Lewin, som under slutet av 1800-talet var ägare till ön.

I boken, som inspirerats av verkliga händelser, försöker Lewin få öns urbefolkning att flytta på sig för att ge plats för stadsborna. ...

Författaren Lasse Rabenius har fritt använt historiskt material, bland annat protokoll från Häradsrätten i Sotholm, vilket gör berättelsen trovärdig och intressant.LASSE SÖDERMAN
/chefredaktör och ansv. utg av tidningen
ur
Stångmärket 3 / 2004                 /utgivare Skärgårdsstiftelsen

Grosshandlaren på Utö tar för sig

För några år sedan gav forskaren och författaren Lasse Rabenius ut även- tyrsromanen "Skärens hemlighet". Det var en spännande berättelse från slutet av 1800-talet om några ungdomars försök att finna vraket efter det ståtliga skeppet "Resande Man", som förliste utanför Landsort 1660. I den boken figurerade en grosshandlare Lewi på Utö, kalkerad på den riktige personen gross-handlaren Lewin, som på 1890-talet gjorde det avsomnade gruvsamhället Utö till badort.
Nu kommer en fortsättning, där grosshandlaren intar huvudrollen i sina inte alltför smickrande försök att inför Sotholms Häradsrätt i Wester-haninge bli av med de arbetslösa gruvarbetarna till förmån för fler bostäder åt de sommargäster som skall befolka badortslivet på ön.
Rabenius använder sig av äkta protokoll från häradsrätten vilket ger skildringen autenticitet och historisk tyngd. Även i denna roman gäckar "Resande Man" ungdomarna, men de kommer ett steg närmare en lösning. Ytterligare två böcker i serien är att vänta. Och det gör man gärna för Rabenius skriver en levande dialog och har sinne för naturlyrik. Eller vad sägs om denna formulering: "Tonerna steg i luften där de fångades av pilande torn- svalor; ängslärkorna stod som himmelshöga, vibrerande orgelpipor över fälten; och nedanför bland gräsen lyssnade prästkragar och tjärblomster, ovetande om det vandrande följets avsikter."


Berndt Festin
SKÄRGÅRDSNYTT NR 27 • 1 JULI 2004 KULTUR 15

Utös historia scen för sommardeckare

En girig grosshandlare, ett förlist skepp och fyra modiga ungdomar står i centrum i den nya sommardeckaren ”Skärens hemlighet - Grosshandlaren på Utö”.

Utö
foto Emmy Magnusson

... Lasse har spenderat åtskilliga timmar i arkiv och bibliotek för att historieskildringen ska bli så korrekt som möjligt. Bokens skurk, grosshandlaren Lewin,

köpte Utö i slutet av 1800-talet med visionen att göra ön till ett semesterparadis. Han drev brutalt bort många gruvarbetare från sina hem vid Gruvbryggan trots löften från gruvbolaget att få stanna. Vissa valde att kämpa emot och grosshandlaren blev illa omtyckt. I boken dras kompis-gänget in i konflikten och det hela kulminerar i en rättegång som faktiskt ägt rum.
Kopior på brev mellan parterna och bilder gör ”Grosshandlaren på Utö” till en intressant läsning även för äldre.
- Jag tyckte att det var spännande att placera ungdomarna mitt i konflikten mellan storstadskultur och
självständig skärgårdskultur. Deras personligheter har jag låtit formas av den tid de levde i. Då maskiner, kommunikation och sommargäster vände upp och ner på föreställningarna, säger Lasse.
Även om Lewin var en ganska hänsynslös man kan författaren ändå inte låta bli att tycka om honom.
- Han var ambitiös, humoristisk och rätt så charmig faktiskt. Kanske inte för dem som drabbades av honom, skrattar Lasse.
EMMY MAGNUSSON

till startsidan
                    Boken ges ut på Lucifer forlag